Ήταν χθες

Μόλις χθες

Odysseas Elytis
Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996)

🌊 Just Yesterday

Μέρα στιλπνή αχιβάδα της φωνής που μ' έπλασες Γυμνόν να περπατώ στις καθημερινές μου Κυριακές Ανάμεσα από των γιαλών τα καλωσόρισες... —Οδυσσέας Ελύτης

Χθες ήταν μια υπέροχη μέρα. Είχε πολύ ζέστη καθώς τα σύννεφα έτσι όπως είχε φυσήξει, σκόρπισαν αφήνοντας τη θερμότητα που κουβαλούσαν στον αιθέρα δημιουργώντας ένα μικρό φαινόμενο "θερμοκηπίου". Η Γλυφάδα ήταν γεμάτη με παρκαρισμένα αυτοκίνητα σ' όλους τους δρόμους ως και στην παραλιακή όπου βρέθηκα για να πάρω το αυτοκίνητο που είχα παρκάρει με δυσκολία να βρω θέση που την είδα καθώς κάποιος έφευγε.

Κολιμπρί
Λευκό Κολιμπρί

Η θάλασσα στραφτάλιζε στις ακτίνες του ήλιου που δημιουργούσε μια αέρινη διαύγεια στον ορίζοντα φαινόταν καθαρή, δροσερή, διαυγής καθώς ο ανεπαίσθητος παφλασμός συντρόφευε την παρουσία των παιδιών που έπαιζαν στην άμμο από την διπλανή ταβέρνα του Νικόλα της Σχοινούσας, και τη δική μου στο παγκάκι με ένα ξύλινο καρούλι καλωδίων για τραπέζι μπροστά. Πουλιά πετούσαν με χαμηλές στροφές στην ακροθαλασσιά κράζοντας σπασμωδικά ήταν γλάροι, περιστέρα που έπιναν από τη λακκούβα νερό δίπλα στους πάγκους των ψαράδων δίπλα από το εστιατόριο Αστακός.

Ήταν πολύ όμορφο απομεσήμερο, προμηνούσε με τη λαμπρότητα του την Εβδομάδα των Παθών που θα ξεκινούσε σε λίγο καθώς ήταν του Λαζάρου που γιόρταζαν οι Λάζαροι και δεν είχα και κανέναν να του ευχηθώ. Την επομένη θα ξεκινούσε η Κυριακή των Βαΐων που ο Χριστός θα έμπαινε στα Ιεροσόλυμα πάνω στο γαϊδουράκι μέρα που ονομάστηκε Βαϊοφόρος: πλήθος με μακριούς ποδήρεις χιτώνες, παιδιά, κάποιος στο δένδρο τη Βαϊα να κόβει κλωνάρια, αριστερά σταματούσαν τα βουνά της ερήμου ενώ δεξιά οι ναοί με τους τρούλους τους, σπίτια με γερτές στέγες σαν τετραγωνισμένα στην ασημοποίκιλτη εικόνα - ονομαζόμενη Η Βαϊοφόρος. Τον Χριστό τον ακολουθούσαν πεζή, οκτώ άνθρωποι οπωσδήποτε οι μαθητές του.

Η εικόνα των Βαΐων φιλοτεχνήθηκε στην Όστρια της Τήνου σε μουσαμά με κάλυψη καθαρού ασημιού.

Η μέρα σε λίγο θα 'φθανε στο τέλος της, καθώς έπιανε να νυχτώνει. Το ραδιόφωνο του Α΄ προγράμματος, έπαιξε ένα πολύ ωραίο τραγούδι με θέμα μια βαλίτσα πεταμένη στο δρόμο...

Related [Λευκό Κολιμπρί] εδώ


Άδεια Βαλίτσα - Φωτεινή Βελεσιώτου 💔💔💔

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων