Πάρκο Τζάσπερ

Athabasca Glacier Walking

Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ Καναδάς

Jasper Park, Alberta - Canada

Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ
(Αλμπέρτα) Καναδάς

Αποτελεί δείγμα της εκθαμβωτικής θέας στο ουράνιο στερέωμα, η Γαλατερή Οδός (Milky Way) πάνω από το παγόβουνο Αθαμπάσκα (Athabasca Glacier) στον Καναδά, εν μέσω του άγριου βραχώδους εδάφους του Πάρκου. Η μορφολογία του Πάρκου συναποτελείται από ψηλές κορφές, ήρεμες λίμνες όπου συντελούνται διάφορες εκδηλώσεις της άγριας ζωής. Ιδρύθηκε το 1907, και πήρε το όνομα του από την Τζάσπερ Χόους (Jasper Haws), έναν έμπορο γουνών. Η περιοχή είναι προστατευμένη τοποθεσία της ΟΥΝΕΣΚΟ και το μεγαλύτερο παραηρητήριο σκοτεινού (νυχτερινού) ουρανού στον κόσμο. Εκεί συγκενρώνονται οι αστροφυσικοί, αλλά και οι ενθουσιώδεις της φύσης. Όμως στα τελευταία 100 χρόνια ο παγετώνας Αθαμπάσκα σταδιακά αρχίζει να λειώνει, σημαοδοτώντας την αρχή της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

👉 Η ημέρα της Ανταρκτικής είναι μια διεθνής γιορτή που αναφέρεται στην υπογαφή της Συνθήκης της Ανταρκτικής το 1959, που καθιέρωσε την Ανταρκτική ως επιστημονική κληρονομιά και απαγόρευση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στην ήπειρο. Γιορτάζεται κάθε έτος την 1η Δεκεμβρίου. Παρατηρείται συστηματικά υπό των ερευνητικών σταθμών στην Ανταρκτική και σηματοδοτεί δημόσιες ομιλίες, επιστημονικές παρατηρήσεις, αρθρογραφίες και εκπομπές καθώς και σημαιοστολισμούς. Η γιορτή αυτή εγκαινιάσθηκε από την Ένωση για Καλή Διοίκηση των Διεθνών Σταθμών το 2010 με σκοπό τη διεθνή συνεργασία για τη διοίκηση της ηπείρου καθώς τη στήριξη των εκπαιδευτών να συμπεριλάβουν την ήπειρο αυτή στις έρευνες τους.

Athabasca Glacier

Athabasca Glacier
Πάρκο Τζάσπερ - Ουράνια θέα από παγετώνα Αθαμπάσκα

Η πρόσβαση στον παγετώνα Αθαμπάσκα, γίνεται από το κέντρο επισκεπτών στους πρόποδες, μέχρι ένα ενδιάμεσο σταθμό με πούλμαν και κατόπιν οι επισκέπτες μετεπιβιβάζονται στα Icelander, τα ειδικά οχήματα που κινούνται σε κλίσεις 45 μοιρών και σε πάγο. Μέσα στο Icelander έκανε ζέστη, λόγω των μεγάλων γυάλινων επιφανειών που τις χτυπούσε ο ήλιος. Στον παγετώνα έκανε λίγο κρύο και ας ήταν Αύγουστος. Βασικά χρειάζεται ένα μπουφάν από πάνω. Σε κάποια σημεία ο πάγος ανέβλυζε νερό και εκεί μπορεί να βραχούν τα παπούτσια σου.
Η όλη εμπειρία κρατάει περίπου 20 λεπτά, όπου μπορείς να περπατήσεις και να φωτογραφηθείς στον παγετώνα, με φόντο τις υπερκείμενες κορυφές 🏳 (trip advisor) Διαμονή: Alberta /Jasper / [Alpine Village Resort] εδώ

👉 Προέλευση άρθρου Bing com (Συνομιλία) - Μέρα της Ανταρκτικής εδώ

Περισσότερα για Ανταρκτική (Ήπειρο) εδώ - Επίσης National Science foundation εδώ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων