Γιατρός με το στανιό

Γιατρός με το στανιό

Γιατρός με το Στανιό - Μολιέρος
Γιατρός με το Στανιό - Μολιέρος
Γιατρός με το Στανιό
Γερόντιος - Σγαναρέλος

Forcibly doctor

Στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη του δήμου Γλυφάδας παρουσιάστηκε από ομάδα εθελοντών ηθοποιών το κλασσικό έργο του Μολιέρου "Γιατρός με το Στανιό" (Le Médecin malgré lui). Η κωμωδία αυτή είναι στη θεματική του άλλου μεγάλου έργου του επιφανούς Γάλλου κωμωδιογράφου "Ο κατά φαντασίαν ασθενής" αλλά ιδωμένου από την άλλη πλευρά του γιατρού που κουράρει.τον ασθενή.

Ποια είναι η ευρηματική υπόθεση; Ο άρχοντας Γερόντιος θέλει να παντρέψει την κόρη του Λουτσίντα με έναν πλούσιο ηλικιωμένο αλλά αυτή ήδη έχει άλλη επιλογή το φτωχό αλλά νέο και ωραίο γείτονα της. Κάνει την άρρωστη ότι δηλαδή είναι μουγκή για να γλυτώσει τα παντρολογήματα του πατέρα της. Εκείνος θέλει οπωσδήποτε να την κάνει καλά έτσι προστρέχουν στον ξυλοκόπο Σγαναρέλο για τον οποίο πληροφορήθηκαν από τη γυναίκα του Σταματίνα, πως είναι θαυματουργός γιατρός να την κάνει καλά.

Πως ο απλός ξυλοκόπος Σγαναρέλος βρέθηκε ότι είναι σπουδαίος γιατρός όμως; Η γυναίκα του Σταματίνα διαδίδει πως είναι γιατρός μόνο αν φάει πολύ ξύλο για να τον εκδικηθεί για τις απιστίες του και το ξύλο που της δίνει καθημερινά μετά από το μεθύσι του. Έτσι και γίνεται. Βρίσκουν τον ξυλοκόπο και τον αρχίζουν στο ξύλο ώσπου να παραδεχτεί πως είναι γιατρός και τον φέρνουν στον Γερόντιο. Εκεί στο αρχοντικό του, η κόρη Λουτσίντα παραδέχεται πως δεν έχει χάσει τη λαλιά της αλλά το προσποιείται για να αποφύγει το γάμο που διέταξε ο πατέρας της.  

Το ωραίο θεατράκι - προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη η ονομασία του, της οδού Γιώργου Γεννηματά (παράλληλος της Γούναρη) στην Άνω Γλυφάδα, είχε αρκετό κόσμο - δημότες Γλυφάδας, καλεσμένους επίσης των συντελεστών της παράστασης. Τα γέλια διαδέχονταν τα χειροκροτήματα. Μια φιλόδοξη μεταφορά του τρίπρακτου έργου που πραγματικά γοήτευε και έπειθε για την ευρηματικότητα και το ταλέντο του συγγραφέα.

Έργο δημοσιευμένο το 1667 που παρουσιάστηκε ένα χρόνο πριν στο θέατρο Ρουαγιάλ του Παρισιού, αναπαριστά γεγονότα και ανθρώπους, καταστάσεις και αποτελέσματα με έναν τρόπο που σήμερα μοιάζει απλοϊκός αλλά πείθει με τη φρεσκάδα των ιδεών του. Λόγου χάριν ποιος θα ομολογούσε μόνο μετά από ξύλο, πως είναι γιατρός; γιατί να το έκρυβε αν ήταν;

Τέλος πάντων είναι το εύρημα που πατάει το έργο για να δείξει πως "τα έργα των ανθρώπων υπερβαίνουν σε πανουργία αυτά των θεών".

Υπόθεση του έργου - Χαρακτήρες

Moliere
Γιατρός με το Στανιό
Γιατρός με το στανιό παράσταση Βασίλης Τζιβιλίκας
Γιατρός με το στανιό παράσταση Δήμος Ναυπλίου

Η Σταματίνα, για να εκδικηθεί τον μπεκρή άντρα της, τον Σγαναρέλο, επειδή την ξυλοφόρτωσε, πληροφορεί τον Μπομπάρδα και τον Παπαρδέλα, που ψάχνουν για γιατρό, πως ο Σγαναρέλος είναι ο καλύτερος γιατρός του κόσμου. Όμως ποτέ δεν παραδέχεται αυτή του την ιδιότητα, παρά μόνο αν φάει ένα γερό μπερτάχι. Ο Μπομπάρδας και ο Παπαρδέλας, ακολουθώντας τη "συνταγή" της Σταματίνας, οδηγούν τον Σγαναρέλο στο σπίτι του αφεντικού τους, του Μπατζαστόκου, για να γιατρέψει την κόρη του, την Ευανθία, η οποία καμώνεται τη μουγκή, γιατί δεν θέλει να παντρευτεί τον Μπαλαούρα που της προξενεύει ο πατέρας της, εξαιτίας του έρωτά της για τον Ανδρέα.

Κι ενώ στην αρχή ο Σγαναρέλος δίσταζε να αναλάβει το ρόλο του γιατρού, στη συνέχεια δείχνει να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που του προσφέρει η νέα του ιδιότητα. Εκδικείται τον Μπατζαστόκο με ένα γερό ξύλο, κορτάρει πιεστικά τη Ζαμπέτα, την παραμάνα, μπροστά στα μάτια του ζηλιάρη άντρα της, του Μπομπάρδα και ανακαλύπτει δια του... σφυγμού πως η κόρη είναι μουγκή. Αποσπά τον γενικό θαυμασμό με τις "επιστημονικές" ασυναρτησίες του και στο τέλος εισπράττει κι ένα γερό ποσό από τον Μπατζαστόκο. Στη συνέχεια ο Ανδρέας αποκαλύπτει στον Σγαναρέλο πως η αγαπημένη του κάνει την άρρωστη, για να αποφύγει τον γαμπρό που της επιβάλλει ο πατέρας της. Ο "Γιατρός" μας, αφού εισπράττει και πάλι μια καλή αμοιβή από τον Ανδρέα, δέχεται να βοηθήσει στην εξαπάτηση του Μπατζαστόκου. Η Ευανθία κάνει την επανάστασή της ενάντια στον πατέρα της και στο τέλος τακτοποιούνται όλα, ωραία και καλά. (Από την έκδοση)

Θεατρική Ομάδα Θεατροβάτες Διδασκαλία, Σκηνοθεσία Μαρία Κορωνέλλου


Άγιος Τρύφωνας περιοχή, Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων