Αλλαγή Σκηνικού

Αλλαγή σκηνικού

Peppino di Capri τραγουδιστής (γ. Κάπρι, Ιταλία 1939)

Don't play that song...

Πλησιάζουν Χριστούγεννα... Μετά την καλοκαιρία των δύο τελευταίων μηνών, ο Δεκέμβρης μπήκε κι αυτός - μάλλον με ήπιο καιρό και αρκετή ηλιοφάνεια. Η εναλλαγή των φωτεινών γαλάζιων ουρανών με τη γκρίζα, με λίγο μπλε, διάσπαρτη συννεφιά καθώς ξετυλίγεται ο μήνας, γεμίζει την καρδιά σου μια μελαγχολία. Που πήγαν οι ωραίες μέρες του καλοκαιριού σκέφτεσαι ενδόμυχα - μακάρι να είχες μπορέσει να κάνεις περισσότερα μπάνια, να πήγαινες σ' εκείνο το μέρος που ήθελες... μα δεν πειράζει, λες του χρόνου!

Όλο δεν πειράζει, όλο του χρόνου και τα ωραία πράγματα πάντα θα υπάρχουν εκεί, κι εκείνα που δεν έγιναν, αναβάλονται συνέχεια για του χρόνου. Σ' εκείνο το πάρτυ, θυμάσαι το χορό που αρνήθηκες στο φίλο που έφερε μαζί του ο φίλος και δεν χόρεψες, στη πρόταση του άλλου φίλου του φίλου, που είπες όχι - για να πάτε μαζί σινεμά, στο κάλεσμα της φίλης που δεν δέχτηκες γιατί είχες κάπου αλλού να πας ένα σωρό πράγματα που δεν έγιναν, πρώτα απ' όλα εξ αιτίας μιας συνεχούς αρνητικής διάθεσης σου. Περίμενες κάτι καλύτερο γι' αυτό δεν δέχθηκες το προτεινόμενο, μια αναμονή που δεν οδηγούσε παρά σε μια διάψευση της πραγμάτωσης της.

Έτσι και το τραγούδι Melancolia του Peppino di Capri, σου θυμίζει πόσο στο τέλος μόνος μένες. Παρέα σου σκέψεις θολές, αόριστες με ένα συναίσθημα επαναλμβανόμενης δυσαρέσκειας. Δεν πειράζει αύριο λες, αύριο θα φτιάξω εκείνο, αύριο θα δω τη φίλη, υπάρχει καιρός για να γίνουν όλα. Στο μεταξύ οι εντυπώσεις σχηματίζουν μια αόρατη, θολή και δυσανάγνωστη εικόνα: ένα φασματοσκόπιο παλιών και καινούργιων εντυπώσεων που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου - και κείνο το μακρινό αστέρι που έλαμπε στον ουρανό μια μαγική νύχτα καλοκαιριού, δε λέει να σ' αφήσει: κοιτάζεις ψηλά και θαρρείς πως βρίσκεται εκεί να σου δείχνει το δρόμο.

Παλιοί τραγουδιστές, εικόνες από μια άλλη εποχή που έλεγες όλο όχι. Τώρα το Ναι προβάλει επιτακτικώτερο από ποτέ. Ναι σε όλα κι αυτό γεμίζει την καρδιά σου χαρά. Χαρά να δίνεις χωρίς να ζητάς ανταλλάγματα και ανταποκρίσεις από τη μέσα σου θεώρηση των πραγμάτων - φτιαγμένη χρόνια πριν. Τώρα όλα αλλάζουν, για όλα υπάρχει δυνατότητα. Κι αυτός ο μουντός καιρός δεν είναι και τόσο άσχημος, είναι προπομπός της γιορτής των Χριστουγέννων. Όλα είναι σημάδια κάτι καλύτερου που δεν θ' αργήσει να έρθει.

Και το τραγούδι Don't play that song του Peppino di Capri βρίσκεται πάντα εδώ να σου θυμίζει, πόσο γρήγορα περνάνε όλα, αλλά και πόσο αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι ανεξίτηλο, άφθαρτο απ' το χρόνο: ο εαυτός σου!


Peppino di Capri - Il Sorpasso
The Easy Life (1962) on IMDb

Να και που η παλιά ταινία "Ο Φανφαρόνος" (Easy Life), ξυπνάει στη μνήμη σου τις ανέμελες μέρες των διακοπών. 

Ο Φανφαρόνος ταινία του 1962, του Ντίνο Ρίζι. Ο ανέμελος πλέιμποϊ Μπρούνο Κορτόνα, παίρνει μαζί του στις διακοπές τον ντροπαλό φίλο του Ρομπέρτο Μαριάνι - φοιτητή της Νομικής σε ένα ταξίδι από τη Ρώμη στην Τοσκάνη. Από τα πολυσύχναστα καφέ της Βία Βενέτο στις κοσμικές πλαζ της Ιταλικής Ριβιέρας ένα ταξίδι για διασκέδαση για δύο εντελώς διαφορετικούς τύπους. 

Ο ένας εξωστρεφής και αεικίνητος, ο άλλος μουδιασμένος και ντροπαλός να παρακολουθεί έκπληκτος τις εξάρσεις του φίλου του χωρίς να μπορεί να τον συνεφέρει.

Πρωταγωνίστησαν οι αξέχαστοι πλέον, Βιτόριο Γκάσμαν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Σπαάκ υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του maestro του cinema Italiano, Dino Rizi. Μια ταινία ορόσημο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου των 60's


Peppino Di Capri - Don't play that song Ταινία "Ο Φανφαρόνος"

Il Sorpasso Catherine Spaak

Related: 1) [A St. Tropez] ταινία Ο Φανφαρόνος σκην. Dino Risi εδώ 2) [Η ζωή είναι ένα Ρομάντζο - Βιτόριο Γκάσμαν] εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων