Τέλειωσε το Καλοκαίρι

Summer is Over

Δρόμος στη Γλυφάδα - Σούρουπο8 p.m. October, 2

Στιγμές του Τώρα

Μπήκαμε στον Οκτώβριο, το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά σιγά. Στον ουρανό σύννεφα με μαβιές και ρόδινες συστάδες αποδιωγμένα σε λίγο απ' τον ελαφρύ αέρα θα δώσουν τη θέση τους στον ήλιο που θα μας κάνει πάλι να θέλουμε να πάμε στην παραλία. Όμως η θερμοκρασία αποτρέπει καθώς κατέβηκε στους 22℃ - που το 30℃ του κατακαλόκαιρου, μας άφησε για τα καλά...

Η νύχτα έπεφτε σιγά σιγά το φως του ήλιου που έδυε σκορπούσε ρόδινες ανταύγειες στα κτίρια λάμψεις φλογερές πάνω στις στέγες, μια νύχτα που προχωρούσε να πάρει τη θέση της στο μέχρι πρότινος γαλάζιο στερέωμα. Μια στιγμή που διαρκούσε πολλές στιγμές - η μια μέσα στην άλλη, μια διαδοχή εικόνων ίδιων, ώσπου να φύγουν μέσα στο μαύρο του ουρανού διάχυτο από τα φώτα του αντικρινού νησιού, τόσο κοντά με την Αθήνα, όμως άγνωστο για τους πολλούς κατοίκους του λεκανοπεδίου. Η Σαλαμίνα, λίγο μετά στο βάθος η Αίγινα, μια αναλαμπή πίσω από τα καράβια που περνούσαν για τον Πειραιά.

Η επομένη μέρα ξεκίνησε μέσα στη σιωπή των σκέψεων. Η πόλη ξεκινά να ντύνεται με το καλό της φόρεμα, οι πόρτες θ' ανοίξουν των μαγαζιών περιμένοντας τους αραιούς πελάτες. Οι καφετέριες θα είναι μόνο με αρκετό κόσμο που θα παίρνει τον πρωϊνό καφέ του άλλοι μεταφέροντας τον για το αυτοκίνητο ή το μαγαζί τους. Στις Σπέτσες αρκετά μαγαζιά δεν άνοιξαν στη Ντάπια "Δεν μπορούμε να πληρώνουμε το ρεύμα είναι άνω των δυνατοτήτων μας" τα τελευταία λόγια πριν κλείσουν για τα καλά. Μια ακρίβεια άνευ προηγουμένου... 

Πως να το πει κανείς μια πόλη που γίνεται απρόσιτη για τους κατοίκους και περαστικούς στους ωραίους της δρόμους με τα κάθε λογής εκθέματα από ρούχα, διακοσμητικά, καλλυντικά και αρώματα, μια διάχυτη λύπη για μια κατάσταση που τη βλέπεις να ανοίγεται μπροστά σου, χωρίς ουσιαστικά να σε νοιάζει, γιατί κανείς πια δεν ψωνίζει, όλοι φοράνε τα ίδια, τα κοσμικά νησιά έγιναν κι αυτά απροσπέλαστα λόγω της ακρίβειας και ενός σνομπ προφίλ που υποχρεώνει σε εμφάνιση και ντύσιμο της μόδας - κάτι που αντιβαίνει στην παρούσα οικονομική κατάσταση. στο σύνολο της. 

"Εγώ πάω για ξεκούραση διακοπές, θέλω να γυρίζω με ό,τι να 'ναι, με ρούχα του σπιτιού έξω, ελευθερία" έλεγε η φίλη μου Ρέα χθες στο τηλέφωνο. Σωστά το έλεγε. Ελευθερία ή μάλλον αποδέσμευση από κοσμικές επιταγές που θέλουν μια εμφάνιση πολύ ιδιαίτερη, προσεγμένη και εντυπωσιακή. Τουλάχιστον στις διακοπές! "Γι' αυτό με τίποτα στη Μύκονο! στη Ζάκυνθο, κάναμε ό,τι μας άρεσε, κυκλοφορούσαμε όπως μας κάπνιζε!" συνέχισε. Γιατί ελευθερία δυστυχώς δεν υπάρχει, παντού υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, πρέπει να επινοηθεί! σκέφτηκα.


Melancolia in Settembre Peppino di Capri

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων