Προϊόντα της Γης

Φυτική Συγκομιδή - Σπόροι της Γης - Ψωμί Ζέας

Φυτική ΣυγκομιδήΣιτάρι

Triticum Dicoccum

Ο αρχαίος σπόρος του δίκοκκου σταριού με ιστορία 10.000 χρόνων αναφέρεται και ως Ζειά! Ακόμα, η τροφή από αυτό το αλεύρι, χαρακτηρίζεται από “al dente” υφή και καρποειδή γεύση, είναι χορταστική και ευκολοχώνευτη. Οι έρευνες έδειξαν ότι η Ζέα περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο από τα άλλα δημητριακά. Τα υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη είναι που καθιστούν τα ζυμαρικά που παράγονται από τη Ζέα να είναι ιδιαίτερα εύπεπτα.

Το αλεύρι ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία. Επίσης προϊόντα από το αλεύρι αυτό είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη - κάτι που σημαίνει πως απορροφώνται αργά από τον οργανισμό και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Χάρη στις φυτικές ίνες, αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού και διατηρείται το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το δίκοκκο σιτάρι είναι το αρχαιότερο και συνεπώς το πρώτο που εξημέρωσε ο άνθρωπος έχει επιζήσει ως τις μέρες μας σε μικρής κλίμακας παραγωγή στις χώρες όπως Ελλάδα, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία και αλλού. Ενέργεια ανά 100 γρ αλευριού 351 θερμ.

Το ψωμί Ζέας αντίθετα με το Γερμανικό Ντίνκελ (παρόμοιο αλεύρι) δεν διαλύεται με το κόψιμο (ψιχουλιάζει), το χρώμα του είναι σκούρο ξανθωπό, η υφή του λεία και πυκνή. Τα κριτσίνια με αλεύρι Ζέας είναι μαλακά και συγχρόνως τραγανά - μια άριστη επιλογή για το ενδιάμεσο των γευμάτων!

Συνταγή για ψωμί Ζέας

Υλικά

Στο Καλάθι

  • 1 κιλό αλεύρι
  • Νωπή Μαγιά

⦁ 1000 γρ. Αλεύρι δίκοκκο ολικής αλέσεως ΟΛΑ ΒΙΟ
⦁ 1 κ.σ Αλάτι Μεσολογγίου
⦁ 20 γρ. Νωπή μαγιά 
⦁ 600 ml χλιαρό νερό
⦁ 2 κ.σ Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

⦁ Σε ένα μεγάλο μπολ (κατά προτίμηση πήλινο των Λαϊκών) ρίχνω το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω.
⦁ Σε ένα μικρότερο μπολάκι διαλύω με ένα πιρούνι τη μαγιά με ελάχιστο από το χλιαρό νερό, μέχρι να λιώσει.
⦁ Ρίχνω το μείγμα της μαγιάς στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτω το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και το αλεύρι να απορροφήσει το νερό.
⦁ Αν χρειαστεί, ρίχνω σταδιακά λίγο χλιαρό νερό ακόμα, ζυμώνοντας.
⦁ Τοποθετώ την ζύμη μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
⦁ Όταν διπλασιαστεί βγάλτε από τον φούρνο και δώστε ότι σχήμα θέλετε.
⦁ Τοποθετήστε τα ψωμιά σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για τα 10 πρώτα λεπτά και στην συνέχεια για 45-50 λεπτά στους 190 βαθμούς.
⦁ Για να δείτε εάν είναι έτοιμα χτυπήστε τον πάτο τους με το χέρι σας. Πρέπει να ακούσετε έναν κούφιο ήχο.

Bon Appétit!

P. S.

  • Ένα άλλου είδους ψωμί είναι αυτό με αλεύρι Dinkel που είναι πιο μαλακό και δεν μοιάζει σε υφή με το ψωμί από αλεύρι Ζέας
  • Μια άλλη συνταγή για ψωμί στο σπίτι είναι το Ιρλανδέζικο Ψωμί περισσότερα εδώ
  • καθώς και Ψωμί από Χαρούπι περισσότερα εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων