Η Ερμού των Νοτίων
Στη μικρή "Ερμού" των νοτίων προαστίων
Fratzolino | Μπαχαράκι |
Στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος της στάσης μετρό Ελληνικό βρίσκεται η συμβολή της λεωφόρου με την Ιασωνίδου. Θες το Mega, θες η στάση μετρό, ο δρόμος αυτός έχει γεμίσει καταστήματα. Είναι ένας φαρδύς αρκετά δρόμος, δύο κατευθύνσεων και φθάνει ως την λεωφόρο Δημητρίου Γούναρη - άλλη πολυσύχναστη λεωφόρος των νοτίων προαστίων. Η κατασκευή του δρόμου είναι πολύ καλή με θέσεις πάρκιν εκατέρωθεν και φανάρια στις διασταυρώσεις με τους κάθετους δρόμους - αυτής της περιοχής με την πολύ καλή πολεοδομική σχεδίαση.
Κριτσίνι με ελιά |
Εκεί βρέθηκα προ ημερών και σε μία στάση ήπια καφέ πολύ ωραίο στο Coffee Lab, καθισμένη σ' ένα από τα τραπεζάκια του εσωτερικού χώρου με τζαμαρία του καταστήματος. Κοιτάζοντας στη βιτρίνα κάτι να φάω αντί για τα ωραία κέικς σε διαφανή κουπάκια, πήρα τα κριτσίνια με ελιές. Ο κόσμος περνούσε συνέχεια από μπροστά - άνθρωποι που πολλοί κρατούσαν κάποια σακούλα με ψώνια. Η θέα σ' αυτό το σκηνικό έκανε την ώρα να περνάει πολύ γρήγορα. Μια άλλη φορά πάλι, είχα καθίσει στο Fratzolino απέναντι απ' το Σκλαβενίτη λίγο πριν την κεντρική πλατεία με το πολιτιστικό κέντρο, με το ναό της Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Κεντρική πλατεία Σουρμένων |
Τα μαγαζιά συνεχίζονται ως αυτή τη κεντρική πλατεία Σουρμένων και μετά, ως τη Γούναρη. Η κίνηση εκεί ήταν αρκετή. Είχε βραδιάσει και η πλατεία ήταν γεμάτη με τον κόσμο να κάθεται στα παγκάκια γύρω από το κεντρικό συντριβάνι. Πιο πέρα στην πλατεία, το πολυκατάστημα επίπλων Jysk κι ένας δεύτερος Σκλαβενίτης στο δρόμο. Προς τη Βουλιαγμένης το εστιατόριο Διόνυσος, ανοιχτά μόνο το μεσημέρι με τα ονομαστά σνίτσελ και τα συναφή κρεατικά ή μαγειρευτά που διαθέτει και υπηρεσία delivery.
Ιασωνιδου και γυρω περιοχη
Ο δρόμος ανέκαθεν ονομαζόταν Ιασωνίδου το επίκεντρο πάντα των Σουρμένων. Κάτω από τη Βουλιαγμένης υπήρχε και η οδός Ισμήνης στα Δικηγορικά Γλυφάδας. Τότε κανένας δρόμος δεν είχε κίνηση, καταστήματα δεν υπήρχαν παρά κάποια μπακάλικα. Πουλούσαν χύμα από σακιά από τα οποία έβγαζες με τη σέσουλα. Είχαν και το τεφτέρι για τα βερεσέ. Η πινακίδα σε ορισμένα που δεν έδιναν βερεσέ έγραφε "Ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών επί πιστώσει" δείχνοντας τις ανάλογες εικόνες.
Άλλα χρόνια που πέρασαν. Σήμερα ποιος μπορεί να πει πως είναι σίγουρα καλύτερα; Οπωσδήποτε ευνοήθηκε το εμπόριο που εξαπλώθηκε έξω από τα κεντρικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας. Η ακίνητη περιουσία με την αξιοποίηση της, που έφερε όμως υψηλούς φόρους (ΕΝΦΙΑ).
Όμως, "Ουδέν καλόν αμιγές κακού" όπως λέει το αρχαίο ρητό.
🗨 Λεπτομέρειες:
φωτο 1 πηγή dyosmaraki - Υποστηρίζοντας τη περιοχή αντί για Ευρυπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα κλπ. - περιοχές με ορόσημο την Ερμού, ονομάσαμε το δρόμο (λεωφόρος τώρα) μικρή Ερμού - Καταστήματα The Perfume Lab, Jysk, Coffee Lab, Fratzolino, Σκλαβενίτης, Μπαχαράκι, Διόνυσος, Γρηγόρης, Pitta Pan κ.ά.