Ο θεραπευτής γιατρός

Ασκληπιείο Βούλας - Ιστορικά στοιχεία

Ο Άγιος Παντελεήμων
Άγιος Παντελεήμων - Ασκληπιείο Βούλας   Ο Άγιος Παντελεήμων 275-305 μ.Χ.

Το Ασκληπιείο Νοσοκομείο, λειτουργεί από το έτος 1920 υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στο Νοσοκομείο απ' την αρχή έρχονταν και τελούσαν Θεία Λειτουργία στους θαλάμους του Ιδρύματος ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το έτος 1958 κτίσθηκε απ' τον αείμνηστο δωρητή καθηγητή ορθοπεδικού Θεοδώρου Γαρυφαλίδη ένα παρεκκλήσι του Αγίου - Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού, Παντελεήμονος. 

Ο μικρός αυτός ναός δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ιδρύματος καθώς είχε πολλά προβλήματα ως κτίσμα. Έτσι κατεδαφίσθηκε και στη θέση του το 1996 ανοικοδομήθηκε νέος ναός με την ίδια ονομασία από τον κτήτορα Ιωάννη Αλεξιά. Την 11η Μαΐου 1993 έγιναν τα εγκαίνια του νέου ναού από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο.

Πανηγυρίζει την 27ην Ιουλίου.

Δραστηριότητες: Κήρυγμα κάθε Κυριακή και εορτή. Εσπερινό κήρυγμα με Ιερά Παράκληση κάθε Τετάρτη. Εξομολόγηση καθημερινά. Αγρυπνίες δύο φορές το έτος. Ξενώνας για συνοδούς ασθενών του Νοσοκομείου. Οικονομικά βοηθήματα σε άπορους ασθενείς. Γεύματα σε συνοδούς ασθενών κατά τις γιορτές. Ομάδες προσφοράς και αγάπης, 80 κυρίες. Δανειστική βιβλιοθήκη, 80 κυρίες. Προβολές σλάιντς και κινηματογραφικών ταινιών θρησκευτικού περιεχομένου.

Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται περίπου 18.000 ασθενείς ετησίως εις δε τα Εξωτερικά Ιατρεία 180.000 πονεμένοι αδελφοί μας.
Διεύθυνση: Βασ. Παύλου 1 Βούλα τηλ. 213216332, 4~5

Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός

«Αθλοφόρε Άγιε, και ιαματικὲ Παντελεήμων, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών»

Μεγαλομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας - Μικρασιατικής καταγωγής, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 27 Ιουλίου. Ο Παντολέων, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης μέλος της Συγκλήτου και η μητέρα του Εύβουλη ήταν ένθερμη χριστιανή. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Παντολέον. Εκπαιδεύτηκε στην Ιατρική από τον Ευφρόσυνο. Βαπτίστηκε χριστιανός από τον πρεσβύτερο, ιερέα της Νικομήδειας, Ερμόλαο κι έλαβε το όνομα Παντελεήμων.

🙏 Ένα εντυπωσιακό γεγονός κάνει τον Παντολέοντα να πάρει τη σοβαρή και γενναία απόφαση να δεχθεί το Άγιο Βάπτισμα, να γίνει Χριστιανός. Ενώ περπατούσε στο δρόμο συνάντησε ένα παιδί που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε. Λέει λοιπόν στον εαυτό του: Θα προσευχηθώ στο Χριστό να αναστήσει αυτό το παιδί και αν πράγματι το παιδί αναστηθεί, εγώ πια δεν υπάρχει λόγος να καθυστερώ τη βάπτισή μου, θα γίνω Χριστιανός, θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτά σκέφτηκε και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο. Αμέσως το παιδί ζωντάνεψε και το φίδι απέθανε.

Ο Παντελεήμων ήταν γιατρός στο επάγγελμα και θεράπευε τους αρρώστους του χωρίς αμοιβή, γι’ αυτό κατατάσσεται στη χορεία των αγίων, που ονομάζονται Ανάργυροι.

Οι θαυμαστές θεραπείες του Αγίου, προκάλεσαν το μίσος των άλλων ιατρών της πόλης που τον κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα. Μαρτύρησε με αποκεφαλισμό επί ρωμαίου αυτοκράτορος Μαξιμιανού (286-305).

Όλοι προσδοκούσαν πως θα βρουν γιατρειά στον Άγιο. Όλα θεραπεύονται έλεγαν, μόνο η γερασμένη καρδιά δεν σηκώνει γιατρειά. Στον Πόντο και το Καρς (Καύκασος) υπήρχαν πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια στη χάρη του Αγίου. Μάλιστα λέγεται πως την ημέρα της γιορτής του επικρατούσε αυστηρά αργία από κάθε χειρωνακτική εργασία. Εξαίρεση, αποτελούσε μόνο η βοήθεια σε χήρες, ορφανά και ανήμπορους. —Ιωάννης Μελετίδης

🙋 Καθώς ελεούσε τους πάντες, μετονομάστηκε σε Παντελεήμων. Και καθώς δε θεράπευε μονάχα, αλλά φρόντιζε και να ελεεί τους πεινασμένους, να προσφέρει άρτο σε όσους δεν είχαν να φάνε, καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού μας και ως «ο προστάτης των αρτοποιών»! —Στην Κίο (Καύκασος) όποιος έπασχε από κάτι και πονούσε, πήγαινε στην εκκλησία κι έπαιρνε ένα "βάσταγμα" (τάμα) απ' την εικόνα του, το έφερνε σπίτι του και το κρεμούσε στο εικονοστάσι. Μόλις γινόταν καλά το επέστρεφε στην εικόνα μαζί με ένα όμοιο —Γεώργιος Μέγας: "Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας"

  • Η παροιμία «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», αναφέρεται στη συγκέντρωση πλήθους ανθρώπων κάθε είδους στον ίδιο χώρο για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να βοηθηθούν ή να ωφεληθούν.
  • Ο Άγιος Παντελεήμων είναι προστάτης της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών.
  • Ο Άγιος Παντελεήμων είναι πολιούχος της Φλώρινας, του Κάτω Νευροκοπίου 🔖 σχετικά "Μακρινές Αποστάσεις", του Παρανεστίου Δράμας και της Τήλου.
  • Ονομαστός ναός του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών στην Αθήνα, με την εξ αυτού απορρέουσα ονομασία όλης της περιοχής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων