Ανοδικές τάσεις τιμών ακινήτων αλλά υπό προϋποθέσεις
Γλυφάδα, Α΄πλαζ παραπλεύρως μικρής μαρίνας |
Εν όψει καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου, κάποιες ελαφρές τάσεις ανόδου στην Κτηματαγορά - περισσότερο στις ενοικιάσεις κατοικιών. Ιστορικό κέντρο, νότια προάστια και δη η Γλυφάδα, πρώτες στις προτιμήσεις περιοχές!
Έτοιμοι να επωφεληθούν από την υψηλότερη ζήτηση, κυρίως από ξένους επισκέπτες, εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από όσους αναζητούν νέα στέγη στρέφονται πλέον στο ενοίκιο.
Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, αυτές οι εξελίξεις έχουν συγκρατήσει τις τιμές των ενοικίων, ενώ έχουν αρχίσει να καταγράφονται και οι πρώτες ανοδικές τάσεις, ιδίως σε περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές ενοικίασης κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2011 έως τα τέλη του 2016.
Την ίδια περίοδο, οι φόροι που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτων εκτινάχθηκαν από τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ πέρυσι. Αν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες εξυπηρέτησης ενός στεγαστικού δανείου, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται σε πολλές περιπτώσεις με την πλάτη στον τοίχο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis Property Valuation Services, σε αρκετές περιπτώσεις η σταθεροποίηση των ενοικίων έχει ωθήσει τους ιδιοκτήτες στο να αναζητούν υψηλότερες τιμές ενοικίασης, με απώτερο στόχο την επίτευξη ποσών αντίστοιχων της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού τους δανείου. Και σε κάποιες περιπτώσεις, δείχνουν ότι αρχίζουν να τα καταφέρνουν. Μάλιστα, όσοι εξ αυτών δεν βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση δεν διστάζουν να περιμένουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις, έως ότου εξασφαλίσουν το πολυπόθητο τίμημα.
Το βέβαιον είναι ότι το ενδιαφέρον, ιδίως για την ενοικίαση ποιοτικών ακινήτων, είναι δεδομένο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις αγοραπωλησίες, όπου η ζήτηση παραμένει αναιμική, ελλείψει τραπεζικής χρηματοδότησης.
Πάντως, μπορεί οι συνθήκες να έχουν βελτιωθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αίφνης ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς (προσφορά - ζήτηση, οικονομικό περιβάλλον, αγοραστική δύναμη νοικοκυριών κ.λπ.) δικαιολογούν την επιστροφή των ενοικίων σε τροχιά ανόδου. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 τα ενοίκια των κατοικιών
πανελλαδικά υποχώρησαν κατά 2,6%.
Το 2015, η πτώση τους είχε διαμορφωθεί σε 4,4%, έναντι 7,7% το 2014, 6,8% το 2013 και 2,1% το 2012. Σύμφωνα με πηγές από τη μεσιτική αγορά, η πτώση στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν σαφώς υψηλότερη. Σήμερα, στην Αθήνα, η μέση τιμή ενοικίασης κινείται μεταξύ 7-10,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που προσφέρουν υψηλές ποιοτικές
προδιαγραφές και βρίσκονται σε προνομιακά σημεία.
Ως τέτοια λογίζονται το ιστορικό κέντρο (Πλάκα, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο, Μεταξουργείο, Κεραμεικός), περιοχές με εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, και σε ό,τι αφορά την αγορά των ξένων επισκεπτών, ακίνητα στα νότια προάστια της Αττικής.
👀 πηγή kathimerini.gr