13 Ιανουαρίου 2016

Φάβα η συντροφική

Φάβα κομμένη με μάραθο και άνηθο

Η γνωστή μας φάβα είναι ένα όσπριο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Η απαλή της γεύση και υφή ταιριάζει με όλα τα γούστα. Θρεπτική και ελαφριά αποτελεί ένα πρώτης τάξεως έδεσμα που θα συνοδεύσει το τυρί, τη σαλάτα, το ψητό λουκάνικο - το τελευταίο, για τους μερακλήδες της γεύσης αλλά που δεν κατέχονται από την ιδέα του "επιβαρυντικού". Στην κατηγορία των προϊόντων με ονομασία προέλευσης φιγουράρει και η φάβα Σαντορίνης. Η τιμή της είναι όμως αρκετά υψηλή.
Το φωτεινό μουσταρδί χρώμα της δένει με το χρυσαφί μιας καλής εμφιαλιωμένης ρετσίνας - ή όποιου άλλου κρασιού, με το ζωντανό πράσινο μιας σαλάτας με σπανάκι ή ρόκα.
Υλικά:
  • 500gr. φάβα κομμένη 3αλφα 
  • 2 κρεμμύδια 
  • 5-6 κλωνάρια μάραθου 
  • 2-3 κλωνάρια άνηθου 
  • Ελιές 
  • Λάδι 
  • Αλάτι χοντρό 
Εκτέλεση:
Βράζετε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζετε, προσθέτοντας 3 κλωνάρια μάραθο, ένα ολόκληρο κρεμμύδι καθαρισμένο, λίγο αλάτι χοντρό και περιμένετε να χυλώσει και να γίνει σχεδόν πουρές.
Όταν βράσει, την πιέζετε με ένα πιρούνι να γίνει εντελώς πουρές (όχι γι' αυτούς που την προτιμούν πιο "ζωντανή"), την αδειάζετε σε μπολ και προσθέτετε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μπόλικο λάδι και αλάτι.
Συναφή: Σαντορίνη μακρινό νησί
Προσθέτετε τον μάραθο και τον άνηθο ψιλοκομμένα και λίγες ελιές.
Για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα προσθέτετε στην επιφάνεια σωταρισμένα κρεμμύδια και καρότα.
Bon Appétit!

Δεν υπάρχουν σχόλια: