Προϊόντα Μεσογαίας

Μουστοκούλουρα Μαρκοπούλου

Μουστοκούλουρα Αρτοποιίας Μαρκοπούλου

MoustokoulouraMarkopoulou

Τα Μεσόγεια βρίσκονται στο ΝΑ μέσο της Αττικής - γη με εύκρατο κλίμα απαλλαγμένη από τους βαρείς οικοδομικούς όγκους της Αθήνας. Το Μαρκόπουλο είναι η καρδιά των Μεσογείων ένα παραδοσιακό χωριό στο μέσον του κάμπου με όλη τη πανίδα και χλωρίδα της Αττικής. Ως γνωστόν τα αμπέλια, ευδοκιμούν στο ξηρό κλίμα με τον ήλιο και την πνοή μιας αύρας που έρχεται από την όχι και τόσο μακρινή θάλασσα. Εκεί βρίσκονται οι Αμπελώνες Δαρεμά με τα συναφή "Αρτοποιία" και "Οινοποιία" καθώς και το κατάστημα στην πλατεία Μαρκοπούλου όπου πωλούνται τα προϊόντα της επιχείρησης. Το κρασί Μεσογείων - λευκό, ερυθρό, ροζέ, το ψωμί, τα μουστοκούλουρα με τον γνήσιο μούστο από τα αμπέλια Μεσογαίας.

Προϊόντα Αρτοποιίας

Αρτοποιείο —Η αρτοποιία αυτή ειδικεύεται στην παρασκευή άρτου, κουλουριών, καθώς και γλυκών. Στα τέλη του 1800 και στο ίδιο σημείο που βρίσκεται η επιχείρηση τώρα, ο Γεώργιος Δαρεμάς προπάπους των σημερινών ιδιοκτητών ίδρυσε ένα από τα πρώτα παντοπωλεία στο Μαρκόπουλο.
Αυτό λειτούργησε αδιάλειπτα ως το 1950, χρονιά που ο Γεώργιος και η Σοφία Δαρεμά ξεκινούν τον ομώνυμο φούρνο.

Εκεί άρχισαν να παράγουν τοπικά προϊόντα από εξαιρετικές πρώτες ύλες (αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι, κλπ.).Τόσο οι κάτοικοι του Μαρκοπούλου όσο και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που επισκέπτονταν την περιοχή, αναγνώρισαν την ποιότητα και την τοπική ταυτότητα των προϊόντων. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη των εργασιών και στην πίστη των πελατών στο αρτοποιείο.
Από τότε μέχρι και σήμερα που έχει περάσει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Δαρεμά, ο καθημερινός στόχος είναι η υψηλή ποιότητα και η καλή εξυπηρέτηση των πελατών.

Ιστορία —Η Οινοποιεία Δαρεμά αποτελεί τη φυσική συνέχεια μιας οικογενειακής παράδοσης γενεών στο Μαρκόπουλο Αττικής που ξεκινά πριν από πολλές δεκαετίες. Την αρχή κάνει ο παππούς του Κώστα από τη μητέρα του, Κωνσταντίνος Παναγιώτου ο οποίος μέχρι και τη δεκαετία του ’60 ήταν ο μεγαλύτερος οινοπαραγωγός στο Μαρκόπουλο.
Ο εγγονός, Κώστας, θυμάται τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε αμπέλια, πατητήρια και τις μυρωδιές των σταφυλιών. Η αγάπη για το αμπέλι είναι αναμενόμενη. Έτσι στις αρχές του ’80 αρχίζει να ασχολείται προσωπικά με το κρασί. Η ευαισθησία του για το περιβάλλον τον ωθεί να μετατρέψει τους αμπελώνες συμβατικής γεωργίας σε βιολογικής, ενώ με τη βοήθεια του γεωπόνου Χαράλαμπου Κοτίνη, ανακάλυψε σχεδόν χαμένες ελληνικές ποικιλίες (όπως π.χ. η Μαλαγουζιά) και έκανε δοκιμαστικές φυτεύσεις νέων αμπελώνων με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η επιτυχία αυτή του έδωσε το έναυσμα να προχωρήσει σε εκτεταμένες φυτεύσεις, από τις οποίες πλέον παράγονται τα κρασιά Δαρεμά.
Αμπελώνες —Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αντιπροσωπευτικές του μεσογείτικου τοπίου. Όλοι είναι βιολογικής καλλιέργειας, γραμμικοί και απλώνονται σε υψόμετρο 150-300μ., όπου επικρατεί ημιξηροθερμικό κλίμα, που ευνοεί την καλλιέργεια σταφυλιού εξαιρετικής ποιότητας.

Προϊόντα Οινοποιείου

Οινοποιείο —Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα ήπιας επεξεργασίας σταφυλιών, το οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα. Εδώ ο Κώστας Δαρεμάς χρησιμοποιώντας την πιο αγνή πρώτη ύλη φτιάχνει ξεχωριστά κρασιά. Η οινοποιητική μέθοδος που ακολουθείται είναι σύγχρονη λευκή και ερυθρά αντίστοιχα, ενώ στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του, σε συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και μέσα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ωριμάζει η ερυθρή παραγωγή.

Τοποθεσία —Στην κεντρική πλατεία στο Μαρκόπουλο Αττικής 30χλμ. Νοτιοανατολικά της Αθήνας και 5χλμ. Νότια του Διεθνούς Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος - Οδός Σουνίου 2, έναντι εκκλησίας Αγ. Ιωάννου. Τ.Κ.:19402 - Ώρες λειτουργίας: Δε- Σα: 6.00-21.30, Κυρ: 6.00-17.00 —Φωτο, κείμενα Σχετικά daremas gr

Related [Μουστοκούλουρα της Παναγιάς] εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις