Το άγγιγμα του Μορφέα

1 Dans les bras de Morphée
Ο Μορφέας γιος του Ύπνου Hypnos, βασιλιά του ύπνου και της Νύχτας Nyx, βασίλισσας της Νύχτας - σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία, είναι ο θεός των Ονείρων και συμβολίζεται στα αγάλματα να κρατά άνθη παπαρούνας στο ένα χέρι [1], στο άλλο χέρι έναν καθρέφτη. Αγγίζοντας με τα λουλούδια τον επιλεγμένο του, χαρίζει τον ύπνο αλλά και τα όνειρα.

Το να βρίσκεσαι "Στις αγκάλες του Μορφέα", συμβολίζει την προστασία, την ασφάλεια και οπωσδήποτε τη δύναμη κι αυτός είναι ο λόγος που αυτή η έκφραση λέγεται για να δείξει την κατάσταση του ανθρώπου που βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.

Από τις σημαντικότερες καταστάσεις του ανθρώπινου σώματος, ο ύπνος - επαρκής και ήσυχος, φέρνει την αναζωογόνηση και το σφρίγος για να αντιμετωπισθεί η κάθε μέρα που ξεκινά. Οι άνθρωποι καταφεύγουν σε πολλά τερτίπια για να κοιμηθούν μόλις πέσουν στο κρεβάτι τους - λύνουν σταυρόλεξα, πίνουν ένα χλιαρό γάλα, άλλοι ένα ποτό, ή λίγο κρασί, βλέπουν τηλεόραση, άλλοι λένε, ώσπου να νυστάξουν, κάνουν δουλειές στην κουζίνα κοκ. Εδώ θα αναφέρω ορισμένους χρυσούς κανόνες που εξασφαλίζουν έναν αδιατάραχτο, επαρκή ύπνο. Προϋπόθεση φυσικά είναι να μην έχεις κάποια σωματική ενόχληση όπως πονόδοντο, πονοκέφαλο, βαρυστομαχιά - κάποιο τέλος πάντων σωματικό άλγος.

Κατ' αρχήν η ώρα του ύπνου πρέπει να είναι ορισμένη και οπωσδήποτε στις 12 τα μεσάνυχτα να έχεις πάει για ύπνο. Το φαγητό να έχει καταναλωθεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν και να είναι ελαφρύ. Οι δουλειές στην κουζίνα πρέπει να έχουν τελειώσει μια ώρα πριν να πέσεις στο κρεβάτι και η παρακολούθηση ταινιών βίας, τρόμου αντεδείκνυνται.

Συζητήσεις δυσάρεστες, φιλονοικίες, διώχνουν τον ύπνο - γι' αυτό αυτά τα προβλήματα πρέπει να συζητούνται τη μέρα. Εκεί που κατοικούν οι έννοιες και οι στενοχώριες ο ύπνος ποτέ δεν έρχεται William SHAKESPEARE

Τα σκεπάσματα πρέπει να είναι ελαφριά καθώς και η ενδυμασία του ύπνου. Το δωμάτιο να είναι καλά αερισμένο χωρίς ακαταστασία από ρούχα, καλλυντικά, καθρέφτες, ο φωτισμός πρέπει να είναι χαμηλός δίπλα στο κρεβάτι και να σβήνει αμέσως μόλις ξαπλώσουμε.

Η παρακολούθηση μιας ταινίας είναι χειρότερο μέσο για να αποκοιμηθούμε παρά η ακρόαση στο ραδιόφωνο μιας εκπομπής λόγου ή η ανάγνωση της εφημερίδας ή ενός βιβλίου. Πάντως η διανοητική προσωπική συμμετοχή πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.  Επίσης, αν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν πάμε στη κουζίνα - στο ψυγείο ας πούμε, για να φάμε κάτι αλλά ξαπλώνουμε πάλι αμέσως - καθώς η μετακίνηση αυτή θα βάλει μποστά όλες τις συναισθηματικές ενοχές που φάγαμε πάλι, θα εγείρει πάλι τις κατηγορίες κατά του εαυτού μας, διάφορες άλλες δυσάρεστες σκέψεις - κάτι που δεν θέλουμε αφού προσπάθεια είναι, να σταματήσαν όλες οι σκέψεις απολύτως, λίγο πριν κοιμηθούμε.

Μια μικρή βόλτα ας πούμε για να πάμε τα σκουπίδια, ή για να αγοράσουμε κάτι από το περίπτερο είναι βοηθητικό για να χαλαρώσουμε. Ο καθαρός αέρας, η ελαφριά πεζοπορία βοηθάει στην αλλαγή των εντυπώσεων όλης της ημέρας - κάτι σα να τραβάμε μια κουρτίνα στα γεγονότα της μέρας. Και τώρα που αναφέρω τις κουρτίνες, στο δωμάτιο πρέπει να είναι κλειστές και να είναι τόσο σκούρες ώστε να μη μπαίνει παρά ελάχιστο φως κατά το ξημέρωμα.

Πολλές φορές όμως θα τύχει να πάμε κάπου και να γυρίσουμε αργά. Στην περίπτωση αυτή ξυπνάμε μεν την καθορισμένη ώρα του βιολογικού ρολογιού του ύπνου μας, κι αν σηκωθούμε απ' τον ύπνο, πέφτουμε πάλι σε λίγο, αφού έχουμε ασχοληθεί με κάτι άλλο που δεν απαιτεί σωματική δραστηριότητα - όπως σκούπισμα, μάζεμα σπιτιού, αλλά έχοντας διαβάσει λίγες σελίδες από μια εφημερίδα ή βιβλίο, δει ή φτιάξει κάτι στο διαδίκτυο - κι εδώ αναφέρω, πως η χρήση του διαδικτύου δεν ενδείκνυται καθόλου το βράδυ γιατί ξεσηκώνει τον οργανισμό τη στιγμή που θέλουμε όλες οι λειτουργίες του να κατευνασθούν για να μας βρει εύκολα και να μας κατακτήσει ο αθόρυβος επισκέπτης - ο Μορφέας!

2 Ύπνος κατά τη διάρκεια της μέρας

Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πάντα αργά. Οι μικρές ώρες της νύχτα τους βρίσκουν στη τηλεόραση... Αυτό το έχουν κάνει επιλογή τους. Λένε πως τους αρέσει να κάθονται τη νύχτα και να κοιμούνται το πρωί.
Μια φορά φιλοξενούμενη σ' ένα σπίτι άκουγα κάποιον απ' τους οικοδεσπότες να πηγαινοέρχεται στο δωμάτιο του - το ίδιο και 'κείνος, μ' άκουγε που πήγαινα στο μπάνιο γιατί είχα πάθει αϋπνία και κοιμόμουν το πρωί! Αιτία ήταν το σκληρό στρώμα πιστεύω - αδύνατον να κλείσω μάτι σ' ένα στρώμα που ήταν άκαμπτο σαν πέτρα. Τέλος πάντων αυτός κοιμόταν το πρωί, γιατί όλο το βράδυ καθόταν για να εργάζεται στον υπολογιστή του.

Άλλοι όταν βγαίνουν δεν θέλουν να γυρίζουν νωρίς γιατί έχουν συνηθίσει να ξενυχτούν κάθε βράδυ. Άλλοι κάνουν δουλειές νυχτερινές, άλλοι λένε πως στην ησυχία της νύχτας βρίσκουν την επαφή με τον εαυτό τους κλπ. Όμως το να περάσει κανείς τόσες ώρες της νύχτας ξύπνιος, δεν είναι και εύκολο. Με τι να απασχοληθείς; Ενώ το πρωί οι δουλειές περιμένουν και πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν - στο σπίτι ή στη δουλειά. Αν δεν έχεις κοιμηθεί νωρίς και αρκετά, άντε να λειτουργήσεις...

Λοιπόν στην ιεραρχία των τρόπων για έναν ελαφρύ, επαρκή ξεκούραστο ύπνο, πρώτο μέσον έρχεται η έγκαιρη επαφή με το κρεβάτι και τα απαλά του σκεπάσματα, ακολουθούν όλα τα προαναφερθέντα.

Εικόνα 2, Συναφές άρθρο: Ξαναβρείτε τον ύπνο από το MMasculin com
Εικόνα 1 Αρχική πηγή, Πληροφορίες ma-candela.e-monsite.com - Comment Rêve-t-on?
[Μήκων η Υπνοφόρος]
👉 Σχετικό άρθρο Στην αγκαλιά του Μορφέα εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις