Οικολογικα Προϊοντα

Sandra Bullok
Τα οικολογικά προϊόντα περιποίησης είναι ανάμεσα στις προτιμήσεις των διασήμων σταρ του Hollywood. Προϊόντα κυρίως περιποίησης - κρέμες, σαμπουάν, σαπούνια αλλά και ομορφιάς. Όλο και περισσότερα βιολογικά προϊόντα κατακτούν ένα μερίδιο στην αγορά, δίπλα στους παραδοσιακούς κολοσσούς της παραγωγής καλλυντικών αγορά που τείνει σήμερα να περάσει μπροστά - τουλάχιστον για ορισμένα αποδεδειγμένα αξιόπιστα προϊόντα που λόγω της υψηλής καλλυντικής τους αξίας αποτελούν εξαγώγιμο αγαθο.

Τι είναι ένα βιολογικό προϊόν; Πρώτιστα παράγεται στις χώρες απ' όπου αντλείται η πρώτη ύλη. Δηλαδή αν μια χώρα παράγει το Χ φυτό, το προϊόν έχει ως κύριο συστατικό το συγκεκριμένο φυτό το οποίο ενσωματώνεται στο προϊόν αλλά στη χώρα όπου αυτό καλλιεργείται και παράγεται κι αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες επενδύουν επί τόπου στις χώρες αυτές. Ας πούμε η Μαδαγασκάρη παράγει κάποιο φυτό γνωστό στους ντόπιους για τις καλλυντικές ιδιότητές του προς το δέρμα. Στη Γαλλία υπάρχουν εταιρείες που ειδικεύονται στην αξιοποίηση του φυτού αυτού έχοντας ιδρύσει επί τόπου εταιρείες που αφ' ενός παράγουν από την ντόπια καλλιέργεια προϊόντα αλλά και φροντίζουν για το περιβάλλον και τις ίδιες τις καλλιέργειες με αναφυτεύσεις και αναδασώσεις. Η αλόη επίσης είναι φυτό που έχει ευεργετικές ιδιότητες. Εξ ου και πάμπολες οι χρήσεις της στη καλλυντική οικολογική βιομηχανία.
Παράγεται στο Περού και όχι μόνο -γενικά στα κράτη της Ν. Αμερικής, έτσι που πολλές εταιρείες έχουν επενδύσει εκεί όπου φύεται παράγοντας αγαθά και δίνοντας εργασία στους κατοίκους.

Η Ελλάδα έχει πολλά φυτά αυτοφή τα οποία αφθονούν στα εδάφη της όπως - λεβάντα, χαμομήλι, ρίγανη, τήλιο, μολόχα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι, κάπαρη - φυτά πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες γνωστές περισσότερο για τη διατροφική τους ή τη γαστριμαργική τους αξία (εδώ πρέπει να αναφέρω και τον κρόκο Κοζάνης που δίνει μια θαυμάσια γεύση στο φαγητό), αλλά επίσης και για την καλλυντική αναφέρω ενδεικτικά το χαμομήλι γνωστό για τις ανταύγειες στα μαλλιά που προσφέρει.

Το ίδιο ισχύει και για τα δένδρα. Ο ευκάλυπτος που υπάρχει, η πικροδάφνη, έχουν φύλλα με συγκεκριμένες αξιοπρόσεχτες ιδιαιτερότητες. Επίσης τα εσπεριδοϊδή. Πορτοκαλιές, λεμονιές, νεραντζιές, κίτρα, περγαμόντα. Θα μπορούσε κι εδώ να καλλιεργούνται συστηματικά σε φυτώρια με σκοπό την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και όχι μόνο. Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες αλλά με αγνές διαδικασίες και χωρίς χημικά πρόσθετα, σε ωραίες ελκυστικές συσκευασίες.

Να κάτι - καλλιέργειες προσανατολισμένες σε βιολογικά καλλυντικά και σε διατροφικής σημασίας προϊόντα, σε συνδιασμό με μια υποδομή συστηματικής αξιοποίησης μέσω μιας σύγχρονης τεχνογνωσίας, που σίγουρα θα ενίσχυαν την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων