Μνήμης ταξίδι - sail.jpg

Μέρες στο Παλιό Φάληρο

Οδός Αγίου Αλεξάνδρου - Παλιό Φάληρο
Να λες πάντα την αλήθεια όσο κι αν σου φαίνεται ότι δεν είναι η αλήθεια γιατί τα πράγματα έχουν τη δική τους αλήθεια - σου μιλούν από μόνα τους.

Εκείνη την εποχή η Ξένια είχε μεγάλη μανία με τους πίνακες. Έψαχνε στα καταστήματα και αγόραζε κάποιον πίνακα που της άρεσε. Ήταν πολύ φιλότεχνη. Αν δεν της άρεσε κάποια κορνίζα την άλλαζε και η ευχαρίστηση της ήταν μεγάλη αν της λέγανε το πόσο καλύτερος δείχνει ο πίνακας μ' αυτή την κορνίζα. Ήθελε να περιτριγυρίζεται από ωραία πάγματα. Σ' αυτό το διαμέρισμα που είχαν καταλήξει μετά από το ψάξιμο στην περιοχή για κάτι κατάλληλο, προσπαθούσε να έχει κοντά της πράγματα που θα την έκαναν να θυμάται τα παλιά μεγαλεία στη βίλα, τους πίνακες, τα ασημένια αντικείμενα. Εκεί πέρασαν κάμποσα χρόνια, περίπου δέκα. 

Ήταν μια πολύ ωραία γειτονιά του Παλιού Φαλήρου με όλα τα καταστήματα τριγύρω. Τη Βούκα με τα είδη σπιτιού, το Θαλασσινό με τα ηλεκτρολογικά, τον Α-Β Π. Φαλήρου, το Φαληράκι, εστιατόριο με τα κοτόπουλα σούβλας, τον Μπενίτο με τα πολίτικα ντολμαδάκια και άλλες ντελικατέσεν, το Salon de Beauté με τα ωραία καλλυντικά. Η κοντινή εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου έδινε την ονομασία σε όλη την περιοχή και το πανηγύρι κάθε χρόνο μάζευε πολύ κόσμο που περιδιάβαινε στον μεγάλο δρόμο. Εκείνη όμως δεν πήγε ποτέ γιατί δεν της άρεσαν τα πανηγύρια και άλλα παραδοσιακά, γιατί δεν θ' αγόραζε ποτέ κάτι από τους πάγκους των μικροπωλητών.

Τρία θεμελιώδη στοιχεία της Ζωής

Η άφιξη, η αναχώρηση, το ταξίδι ενδιάμεσα. Το ταξίδι μπορεί να είναι ήρεμο αλλά μπορεί να πιάσει θαλασσοταραχή, ακόμη και φουρτούνα - κάποιες (σπανίως) φορές και ναυάγιο. Μπορείς να σωθείς φθάνει να το πιστέψεις και ν' αγωνιστείς γι' αυτό. 

Ναυάγιο (3o ζωγραγικό έργο) μπορεί να ειναι μεταφοικά και τα σχέδια της ζωής σου - βλέπε ποίημα "Τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν όλα πλάνες μη ανοφέλευτα θρηνήσεις" Κ. Καβάφης "Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον"

Κωνσταντίνος Παρθένης - Νεκρή Φύση με γλυκάΚωνσταντίνος Παρθένης - Η θλίψη μου όταν έρχεται η νύχτα
Eugène Delacroix painting - "Le radeau de la Meduse" Από τη συλλογή Sothby's

Ιερός Ναός Αγίου Αλεξάνδρου

Δωρεά για τη συντήρηση έξι αγιογραφιών του διακεκριμένου Ακαδημαϊκού - καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, ζωγράφου  Κωνσταντίνου Παρθένη (1878-1968). Οι αγιογραφίες στεγάζονται στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και θεωρούνται αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της μοναδικής τεχνοτροπίας του Παρθένη. Δωρεά για τη συντήρηση έξι αγιογραφιών του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη. Οι αγιογραφίες στεγάζονται στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο και θεωρούνται αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της μοναδικής τεχνοτροπίας του Παρθένη. 👉 Τα δύο έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη έχουν αρχική προέλευση: eikastikon.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στους πρόποδες του Υμηττού

Bubble-Tea

Πλατεία Εσπερίδων